Az éjszakai műszak, ami megtanított a szerencse természetére

Dette emne indeholder 0 svar, har 1 stemme og blev senest opdateret af  klarikafoolish 2 uger siden.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter

klarikafoolish
    Deltager

Két hónapja született a kisfiam, és azóta az éjszakák nálunk teljesen másképp néznek ki. A feleségem napközben végig mellette van, este viszont én jövök, mert neki is kell aludnia. Egyszerre szürreális és gyönyörű ez az időszak: háromkor ébredek a sírásra, megnyugtatom, közben fél szemmel nézem, hogyan pislákolnak a város fényei a panelrengeteg fölött. A legtöbb éjszaka tele van altatással, pelenkázással, és azzal a végtelen türelemmel, amit senki sem tanít meg előre. Aztán egyszer, amikor a kisember végre visszaaludt, vettem egy mély levegőt, és a telefonomat nyomogatva találtam egy online kaszinót. Nem terveztem. Csak arra gondoltam, hogy fél óra csönd még hátravan, és valami olyasmit szeretnék csinálni, ami nem a baba, nem a munka, nem a lakás. És így találtam rá a vavada review-ra.

Eleinte furcsa volt. Mindig is úgy gondoltam a szerencsejátékra, mint valami kétes dolgokra, amiről csak hallani lehet. De ott, a konyhaasztalnál, a telefon kékes fényében egészen ártalmatlannak tűnt. Regisztráltam, feltettem egy minimális összeget, és elkezdtem. Nem hadovoltam, csak nyomogattam a gombokat, és vártam, hogy mi történik. Az első pörgetéskor kaptam néhány forintot, ami nevetségesen hatott, de mégis jólesett. A másodiknál semmi, a harmadiknál megint kicsi. Éreztem, hogy nem a pénz a lényeg, hanem az a fajta izgalom, ami az agyam éber részét átkapcsolja valami primitívebbre. Mintha egy régi játék termében ülnék, ahol minden villódzik és csilingel, és én csak figyelem, mit dob a gép. Ekkor határoztam el, hogy nem engedek a csábításnak, és napi egy szigorú keretből játszom, amit nem lépek át. Ezt a döntést később sokszor megköszöntem magamnak.

A következő hetekben kialakult egy esti rutin. Amikor a feleségem elalszik, a kicsi is, én becsukom a konyhaajtót, és pár percet csak magamra szánok. Ilyenkor néha megnézem, hogy milyen újdonságok jelentek meg a vavada review-ban, mert az oldalon folyamatosan változnak a játékok és a promóciók. Számomra ez olyan, mintha az utcai kirakatokat nézegetném: nem vásárolok be mindent, csak nézem, mit kínálnak. Volt, hogy csak a heti ingyenes pörgetéseket használtam, és annyit nyertem összesen, hogy kártyáztam belőle egy finom kávét. Máskor viszont egy olyan pillanat következett, amikor a gép úgy döntött, megdob. Fogtam egy kisebb tétet, pörgettünk vagy tízszer, és hirtelen fogalmam sem volt, mi történt. A kijelzőn szép sorban jelentek meg a szimbólumok, és amikor a “”nyertes”” feliratot láttam, olyan tűz futott végig a karomon, mintha valami ősi vadvízi túlélő módba kapcsoltam volna. Nem volt hatalmas összeg – pár tízezer forint –, de az érzés katartikus volt. Azon a ponton jöttem rá, hogy a szerencse nem felfogható, nem irányítható, csak bele lehet csöppenni.

Egy ilyen este után más szemmel nézem az éjszakákat. A fiam, aki addig sírt, mostanra mélyen alszik, és én a csöndben a számokat bámulom. Szerencsére a nyereményt nem költöttem el azonnal. Letettem a számlára, mert úgy éreztem, hogy ez a pénz másként viselkedik, mint a fizetésem. Valódi ajándék volt, aminek semmi köze ahhoz, amit megdolgoztam. Megtanultam, hogy az életben sok minden zajlik véletlenszerűen, és a kaszinó ezt a véletlent élesíti fel, de a siker nem attól függ, hogy mennyit raksz, hanem attól, hogyan állsz hozzá. Sosem üldöztem a veszteséget, sosem növeltem a tétet dühből. Ha nem jött nyeremény, vállat vontam, és tovább altattam a gyereket. Van ebben valami felszabadító: amikor elfogadom, hogy egy gombnyomásra nem tudok hatni, akkor a szorongásom is elmúlik.

Azóta már több hete játszom így, és az egyensúly tökéletesen tartja magát. A feleségem is tudja, mert egyszer megmutattam neki a kicsiny nyereményem, és csak nevetett, hogy milyen aranyos vagyok. Nem érzem magam bűnösnek, mert a játék nem csapott be: a játék kiszámíthatatlan, mint az időjárás. A lényeg az, hogy amikor este a kanapén ülök, és a tétet megnyomom, akkor nem a pénzre gondolok. Arra gondolok, hogy ez az én külön kis világom, amit megengedhetek magamnak, és ami nem veszélyeztet senkit. A barátaim egy része nem érti ezt, de nem is kell nekik érteniük. Mindenkinek megvan a maga módja esténként kikapcsolni.

A legfontosabb, amit ebből az egészből elhoznék, az a türelem. Három hónapja nem tudtam, hogyan kell egy ordító csecsemőt lecsendesíteni, és mostanra már rutinszerűen működik. Hasonlóan a kaszinó is: eleinte kapkodtam, minden pörgetésnél azt lestem, nyerek-e. Mára tudom, hogy a nyeremény csak egy lehetséges kimenet, és a másik kettő, a veszteség és a döntetlen is pontosan ugyanolyan értékes. A játék megtanított arra, hogy én sem vagyok mindig a középpontban, és a világ akkor is működik, ha épp nem az én akaratom érvényesül. Ez talán banálisan hangzik, de amikor valaki évekig azt hiszi, hogy minden tőle függ, akkor ez a felismerés elég fájdalmas, de felszabadító tud lenni.

Ma este is megnyertem egy kisebb összeget, pontosan annyit, hogy együtt ebédelhessünk belőle hétvégén. A fiam időközben szuszogni kezdett a karomban, én pedig becsuktam a telefont. Még mindig ott van a telepítve, de most nem az az izgalom, hogy mikor futok újra a szerencsémre. Sokkal inkább az, hogy tudom, mikor kell abbahagyni. Ez a legnagyobb nyeremény, amit a vavada review valaha is adhatott nekem: nem a pénzt, hanem a kételyeimet oldotta fel. Mert amikor már nem várok csodát, akkor a valóság is szép, akár nyerek, akár nem.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.