Dostawca pizzy, który trafił na podwójną wypłatę

Dette emne indeholder 0 svar, har 1 stemme og blev senest opdateret af  klarikafoolish 3 måneder, 1 uge siden.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter

klarikafoolish
    Deltager

Pracowałem jako dostawca pizzy przez trzy lata. Trzy zimy, trzy lata deszczu, wściekłych kierowców i napiwków w postaci “reszty może być”. Każdy wieczór wyglądał tak samo: siadam na skuterze, pakuję ciepłe pudełko, jadę pod blok, dzwonię, uśmiecham się, nawet jeśli ktoś właśnie zwyzywał mnie od spóźnialskich. W marcu przyszło załamanie. Nie takie filmowe, z płaczem w deszczu. Takie ciche, w którym rano nie chcesz wstać, bo wiesz, że znowu przeliczysz grosze i znowu zabraknie na olej do skutera.

I właśnie jednego z tych wieczorów, kiedy wróciłem do domu o północy, a nogi mi drętwiały od zimna, rzuciłem kask na podłogę i usiadłem z telefonem. Przewijałem głupoty. Ktoś na grupie ze starej roboty wrzucił screen z wygraną. Normalny gość, bez kasku, bez diamentów. Po prostu – wziął, zagrał i trafił. I pomyślałem: dlaczego nie ja? Nie z zazdrości, tylko z czystej, ludzkiej ciekawości. On ma to samo życie co ja. Może i mnie się uda.

Znałem vavada. z reklam, ale nigdy nie kliknąłem. Tym razem – kliknąłem. Rejestracja zajęła dwie minuty. Nie pytali o zaświadczenie o zarobkach, nie kazali wysyłać skanów. Po prostu – login, hasło, gotowe. Wpłaciłem osiemdziesiąt złotych. To było tyle, ile zarabiam za cztery dostawy w deszczu. Pomyślałem: dziś nie piję tego piwa w piątek, dziś gram.

Zacząłem spokojnie. Jakieś proste automaty, gdzie wygrane są małe, ale gra się długo. Nie chciałem szybkiej straty. Chciałem posiedzieć, odciąć głowę od tego ciągłego “gdzie jest moje zamówienie” i “dlaczego nie ma sosu”. Kręciłem godzinę. W górę, w dół. Było sto dwadzieścia, potem czterdzieści, potem znowu dziewięćdziesiąt. Normalna sinusoida. I wtedy, gdy miałem już ochotę zamknąć wszystko i iść spać – trafiłem na grę, która miała symbol wild rozszerzający się na cały bęben.

Postawiłem ostatnie trzydzieści złotych. Jeden spin. Nic. Drugi – dwa wildy, ale bez pary. Trzeci – cztery symbole scatter. Bonus. Wiedziałem, co to znaczy. Zaczęło się od małych wygranych – dwadzieścia, czterdzieści, osiemdziesiąt. Ale potem, w drugiej rundzie bonusu, pojawił się dodatkowy mnożnik x5. I nagle cyfry zaczęły skakać. Trzysta. Sześćset. Tysiąc dwieście. Siedziałem na podłodze w kuchni, bo nie zdążyłem nawet dotrzeć do krzesła. Telefon leżał na blacie, a ja patrzyłem, jak kwota rośnie.

Zatrzymało się na tysiącu ośmiuset złotych.

Zamknąłem oczy. Otworzyłem. Wciąż to było widoczne. Normalny, ludzki uczynek – żadnego dymu, żadnych sztucznych ogni. Po prostu vavada zrobiła swoje. Wypłaciłem tysiąc pięćset – trzysta zostawiłem, bo wiedziałem, że głupio byłoby wycofywać wszystko i potem znowu wpłacać z tej samej karty. Transakcja poszła w trzy minuty. Kiedy zobaczyłem przelew na koncie, pierwszy raz od miesięcy poczułem, że oddycham pełną piersią.

Następnego dnia nie kupiłem złotych kranów ani nowego skutera. Kupiłem porządne opony. I zrobiłem przegląd, który odkładałem od października. W warsztacie pan Sławek spojrzał na mnie zdziwiony, bo zawsze prosiłem o najtańsze części. A tu nagle – “proszę dać te lepsze, nie chińskie”. Nie tłumaczyłem skąd. Uśmiechnąłem się tylko. I pojechałem do domu z uczuciem, że świat nie jest do końca ustawiony przeciwko mnie.

Od tamtej nocy gram inaczej. Nie codziennie. Raz na dwa tygodnie, jak mam wolny wieczór i czystą głowę. Zawsze zaczynam od małej wpłaty – pięćdziesiąt, czasem osiemdziesiąt złotych. Czasem przegram w godzinę. Czasem wyjdę na zero. A czasem – tak jak wtedy – trafię coś, co pozwala mi spać spokojnie. Najważniejsze, czego się nauczyłem: nie gra się na ostatnie pieniądze. I nie goni się za stratą. To, co przyszło tamtej nocy, przyszło dlatego, że akurat nie oczekiwałem niczego wielkiego. Siedziałem zmęczony, z zimnymi stopami, po prostu szukając odskoczni.

I dostałem więcej niż pieniądze. Dostałem przypomnienie, że czasem wystarczy spróbować. Nie bać się. Kliknąć. Nawet jeśli wcześniej myślałeś, że takie rzeczy nie są dla ciebie. A teraz? Teraz jak wracam z dostawy, myję ręce, włączam vavada i przez chwilę jestem kimś więcej niż tylko gościem na skuterze. Jestem graczem. I to miłe uczucie. Nawet jeśli następnym razem nic nie spadnie. Bo ta jedna noc – ta konkretna – już zawsze będzie moja. I nikt mi jej nie odbierze.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.