Man ir trīsdesmit divi gadi, divi bērni un darbs, kas neved ne pie kā liela. Es strādāju par noliktavas vadītāju tirdzniecības centrā – nekāds šiks, bet maize uz galda ir. Tā bija trešdiena. Vienkārša, pelēka, neviena neievērota trešdiena. Bērnus aizvedu pie vecākiem, sieva aizgāja uz jogu, un es paliku viens dzīvoklī ar vienu vēlmi – neko nedarīt.
Nopirku alu, ieslēdzu televizoru, bet nekas neinteresēja. Tāds tukšums. Ne jau depresija, bet tāda sajūta, ka diena izšķiesta, nedēļa izšķiesta, un nekas nav noticis.
Tad atcerējos, ka mans brālēns Artis pirms mēneša stāstīja par vienu platformu, kur viņš reizēm “pārbauda veiksmi”. Artis ir pretējs man – viņš strādā IT, dzīvo jaunajā projektā, brauc ar elektroauto. Bet viņš teica, ka tur viss esot vienkārši, bez liekiem zvanītājiem un piedāvājumiem.
Es aizgāju uz virtuvi, uzvārīju tēju un atvēru klēpjdatoru. Ierakstīju meklētājā: vavada lv.
Pirmā doma – ātri, vienkārši, latviski. Nav jātulko, nav jāmeklē, kur spiest. Man patika. Es ieliku piecdesmit eiro. Tikai piecdesmit. Tik daudz, cik es varēju atļauties zaudēt, ja kaut kas noiet greizi.
Sāku ar spēli, kur bija zaļš lauks un laimes rats. Varbūt tāpēc, ka man patīk laimes rats – vienkārša mehānika, griez un ceri. Pirmie desmit griezieni – nekas. Zaudēju desmit eiro. Nekādu emociju. Bet tad otrajā desmitā – divdesmit eiro atpakaļ. Smaids uz lūpām.
Es palēnināju tempu. Sāku likt mazākas likmes. Tā, lai varētu griezt ilgāk. Jo sapratu – es negribu uzvarēt miljonu. Es gribu tikai kaut ko tādu, kas padara šo vakaru interesantu.
Pagāja pusstunda. Tēja beidzās, es uzvārīju vēl vienu. Un tad pēkšņi – negaidīts pavērsiens. Spēle, kurā es biju, uzsprāga ar gaismām. Bonusa līmenis. Es pat nepamanīju, kā tas sākās.
Skaitītājs auga. Lēni, bet droši. 30, 50, 90 eiro. Es aizturēju elpu. 120. 150.
Apmēram divdesmit sekundes es nesapratu, cik tieši ir beigās, jo ekrāns vēl griezās. Bet tad parādījās kopsumma: 340 eiro.
Es noliku krūzi ar tēju uz galda, jo rokas trīcēja. Tā nav liela nauda, protams. Bet manā dzīvē, kur katra desmitnieka dēļ jādomā, tā bija brīvība. Es varēju nopirkt bērniem ziemas jakas. Varēju aizvest sievu uz kino un vakariņām. Varēju vienkārši nolikt malā un elpot vieglāk.
Es neko nepirku tajā vakarā. Es tikai izslēdzu datoru, aizgāju uz balkonu, iedzēlu malku alus un skatījos uz pilsētu. Domāju – kā tā var būt? Kāpēc tieši šodien? Kāpēc tieši man?
Nākamajā rītā es piezvanīju Artim. “Vecīt,” es teicu, “tā tava rekomendācija nostrādāja.” Viņš pasmējās. “Tikai neaizraujies,” viņš teica. “Veiksme ir viesis, nevis īrnieks.”
Es viņu klausījos. Tāpēc kopš tā vakara neesmu spēlējis ne reizi. Bet es neaizmirsīšu to sajūtu, kad uz ekrāna uzlec laimests, un tu saproti – šovakar Tu neesi zaudētājs. Šovakar Tu esi tas, kuram paveicās.
Tā ir vienkārša sajūta. Bet tā ir ļoti, ļoti salda.
Man patīk, ka tāda platforma kā vavada lv eksistē tieši tad, kad Tev vajag mazu brīnumu. Ne jau katru dienu. Bet reizēm – tieši laikā.