Jak chorobowe zmieniłem w nową pralkę i karnet na siłownię

Dette emne indeholder 0 svar, har 1 stemme og blev senest opdateret af  klarikafoolish 1 måned, 1 uge siden.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter

klarikafoolish
    Deltager

Złamany palec u nogi. Brzmi głupio? Bo jest głupio. Potknąłem się o własny plecak w przedpokoju, walnąłem małym palcem w framugę i tyle. Na drugi dzień stopa spuchła jak balon. Lekarz powiedział: dwa tygodnie L4, zero chodzenia, odpoczynek. Świetnie. Miałem akurat tyle roboty w magazynie, że ręce opadały, a tu nagle muszę leżeć do góry brzuchem. Pół etatu na zwolnieniu, czyli sześćset złotych mniej w tym miesiącu. Do tego stara pralka zaczęła wydawać dźwięki jak umierający dinozaur. Żona, Kasia, tylko westchnęła i powiedziała: „Jakoś to będzie”. Ale ja widziałem, że martwi się o kasę.

Czwartego dnia leżenia oszalałem z nudów. Serial za serialem, filmy, jakieś głupie tik toki. W nocy nie mogłem spać, bo noga pulsowała. Siedziałem na kanapie z laptopem i przeglądałem rzeczy, których nigdy bym nie kupił. Drogi sprzęt wędkarski, gry, ubrania. I wtedy w jednym z artykułów sponsorowanych zobaczyłem banner. Nic nachalnego, zwykły napis. Kliknąłem z ciekawości. Trafiłem na stronę, która wyglądała solidnie. Wcześniej nie grałem w kasynach internetowych. No, może raz z kumplami w pokera na piwo. Ale to było co innego.

Przeczytałem opinie. Sprawdziłem, czy to legitne. Zdecydowałem się zrobić pierwszy krok. Rejestracja zajęła minutę. Postanowiłem, że nie wydam więcej niż sto złotych. Tyle mogłem stracić bez żalu. To cena dwóch pizz. Kasia i tak narzekała, że za dużo jem fast foodów. Wpłaciłem stówkę przez Blika, uśmiechnąłem się pod nosem i włączyłem pierwszą grę z brzegu. Wybrałem coś z kosmitami, bo lubię głupie motywy. Postawiłem 2 zł. Potem 3 zł. Wygrywałem czasem 10 zł, czasem traciłem. Bawiłem się tak godzinę. To było dziwne – zapomniałem o nodze, o pralce, o całym świecie. Tylko ja i te kolorowe symbole.

Po dwóch godzinach miałem na koncie 170 zł. Byłem na plusie. Normalny człowiek by wyszedł. Ale ja chciałem tej pralki. Nie dla siebie – dla Kasi. Żeby zobaczyć jej uśmiech, kiedy powiem, że kupiłem nową. Postawiłem 50 zł na jedną rundę. W głowie mi zakotłowało, ale palec sam kliknął. Ekran zamarł. Potem eksplodował dźwiękami. Trafiłem bonusową grę z mnożnikami i darmowymi spinami. Licznik rósł szybciej niż ciśnienie w mojej głowie. 200 zł, 400 zł, 780 zł. Zatrzymałem. Ręce mi drżały. Spojrzałem na nogę w gipsie. Nie bolała w ogóle.

Wypłaciłem 700 zł od razu. Zostawiłem 80 na później. Kasia spała w sypialni. Nie obudziłem jej. Następnego ranka, gdy poszła do pracy, zamówiłem pralkę przez internet. Tanią, ale nową. Zostało mi jeszcze 300 zł. Kupiłem karnet na siłownię. Nie dla siebie – dla Kasi. Bo odkąd urodziła dziecko, nie miała czasu zadbać o siebie. A ja chciałem jej to dać. Bez pytania, bez tłumaczenia.

Kiedy pralka przyjechała, Kasia prawie się popłakała. „Skąd masz na to kasę?” – zapytała. Powiedziałem, że dostałem premię za wyniki z zeszłego miesiąca. Skłamałem. Nie chciałem mówić, że wygrałem to w vavada. Bałem się, że pomyśli, że jestem hazardzistą. Ale nie jestem. Jestem tylko gościem, który w chwili słabości zrobił coś szalonego i akurat mu się poszczęściło.

Przez następne dni, zamiast grać dalej, czytałem o ludziach, którzy stracili wszystko. W internecie jest tego pełno. I wiesz co? Każda taka historia była dla mnie ostrzeżeniem. Ani razu więcej nie wpłaciłem złotówki. Zablokowałem sobie możliwość logowania, chociaż wiedziałem, że w vavada jest dużo ciekawych gier. Nie skusiłem się. Bo pralka już chodziła, a Kasia uśmiechała się przy każdym praniu.

Dziś palec się zagoił, wróciłem do pracy w magazynie. Karnet na siłownię Kasia wykorzystuje trzy razy w tygodniu. Schudła, ma więcej energii, nawet lepiej śpi. A ja? Ja mam w głowie jedną lekcję: czasem przypadkowy wieczór, chwila nudy i odrobina odwagi mogą zmienić coś na lepsze. Ale tylko jeśli masz siłę, żeby przestać. Gdy wygrałem, najtrudniejsze było nie to, żeby postawić wszystko. Najtrudniejsze było zamknąć przeglądarkę i powiedzieć dość. Zrobiłem to. I ta decyzja była warta więcej niż cała wygrana.

Gdyby nie ta cała historia z vavada, do dzisiaj prałbym w starym gruchocie, a Kasia dalej chodziłaby zmęczona i bez energii. Zamiast tego siedzę teraz w kuchni, piję kawę, słucham cichego bębna nowej pralki i uśmiecham się jak głupi. Nie dlatego, że wygrałem. Dlatego, że udało mi się nie przegrać samego siebie. A to, uwierz mi, jest największy jackpot.

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.